Otvorenie výstavy A. Dubčeka v Belehrade očami srbskej tlače

Foto: Vladimír Micibabic | Na výstave Alexander Dubček – humanista, demokrat, Európan sa tešila pozornosti návštevníkov okrem skvele upravených a fotodokumentačne i obsahovo hodnotných panelov aj knižná publikácia v slovensko – anglicko – nemeckej mutácii Alexander Dubček z pohľadu svetových politikov a osobností od autorov Jozefa Škultétyho a Jozefa Mazára. Na snímke o nej početnému publiku v súvislosti s jej prekladom do srbského jazyka rozprávajú ( zľava do prava) Nebojša Kuzmanovič, riaditeľ . prezident Spoločnosti Slovenských velikánov Jozef Škultéty a riaditeľka Galérie ´73 v Belehrade Mirela Pudar.

Belehrad – Predseda občianskeho združenia „Spoločnosť slovenských velikánov” Jozef Škultéty a asistent riaditeľa Archívu Vojvodiny Kristián Obšust hosťami Mestského úradu Čukarica
Taký titulok priniesli viaceré písané média v Srbsku 28. júla toho roku. V agentúrnom spravodajstve srbské médiá ďalej konštatujú:

Vzhľadom na otvorenie výstavy “Alexander Dubček – humanista, demokrat, Európan” v Galérií ’73, predseda združenia ” Spoločnosti slovenských velikánov Jozef Škultéty a asistent riaditeľa Archívu Vojvodiny Kristián Obšust dostali dnes, t.j. 28. júla ako hostia Mestského úradu Čukarica, sprievodné slovo vystavovanými exponátmi.
Pri príležitosti otvorenia výstavy ktorej autormi sú prof. Ivan Laluha, doc. Pavol Polak a dr. Jozef Škultéty prebiehala aj propagácia knihy ” Alexander Dubček z pohľadu svetových politikov a osobností.”
Členovia spomínaného združenia ” Spoločnosť slovenských velikánov” túto výstavu prvýkrát predstavili v Európskej rade v Bruseli, neskôr v Archíve Vojvodiny a dnes večer t. j 28. júla bola predstavená aj v Galérii ’73 v Belehrade. ( Čukarica je jeden zo 40 okresov Belehradu -pozn. redakcie magazínu Spoločnosti slovenských velikánov)
Na celej akcii i recepcii podujatia sa zúčastnili asistent predsedu Jovica Gostojić, členovia mestského zastupiteľstva Vuk Janković, Milan Čeranić, Branka Spaić-Fleger a Miloš Jovanović, prednosta mestského úradu Filip Stojkanović a riaditeľka Galérie ‘ 73 Mirela Pudar.

Foto: Vladimír Micibabic | Mirela Pudar (na snímke vpravo), riaditeľka Galérie ´73, odpovedá návštevníkom výstavy na ich zvedavé otázky dotýkajúce sa obsahu výstavy i pripravovanej knihy Alexander Dubček z pohľadu svetových politikov i osobností do srbského jazyka.

Na samom začiatku otvorenia akcie, asistent riaditeľa Archívu Vojvodiny Kristián Obšust predstavil Jozefa Škultétyho, doktora právnych vied a predsedu združenia ” Spoločnosti slovenských velikánov”. Osobitne vyzdvihol zásluhy tohto humanistu prostredníctvom starostlivosti o 530 srbských detí na Slovensku počas bombardovania Srbska v roku 1999.

Združenie „Spoločnosť slovenských velikánov“ je občianska mimovládna organizácia, ktorá je v súlade so základmi slovenskej národnej identity založená na výskume a potrebe odkazov troch velikánov slovenského národa pre naše súčasné životy i pre tých, čo prídu po nás. Ide o Ľudovíta Štúra, Milana Rastislava Štefánika a Alexandra Dubčeka.

Pripomíname aj pri tejto príležitosti, že nedávno už po šiestykrát bola organizovaná v Galérií ’73, aktivita „Dni slovenskej kultúry”. Tradične ide o kultúrno – spoločenskú akciu, v rámci ktorej boli vystavované diela šiestich slovenských akademických maliarov.

Výstavou “Slovenský umelecký diškurz (slovenské umelecké slovo), sto rokov 1921- 2021”, je ohraničený aj dátum založenia organizácie výtvarných umelcov Slovenska. Pri tejto príležitosti sa konali aj hudobno-poetické stretnutia umelcov, ktorí prišli z Banskej Bystrice – Miroslava Kapustu a Dušana Jarinu, ako aj vystúpenie slovenskej speváčky a skladateľky Andu Lou.

Belehradskému publiku boli ukázané diela zo skla od slávneho Jána Zoričáka, ktorý sa predstavil výstavkou “Nezabúdame“